Megavlieger bouwen in een communicatie setting

Teambuilding workshop met het bouwen van een Megavlieger.Take Off was gevraagd om een werkvorm te verzinnen waarbij het team voort kon bouwen op de inhoudelijke training die ze in de ochtend zouden krijgen. In de ochtend hadden ze een training waarbij men meer inzicht kreeg in gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen volgens het DISC model. Wij hebben ondertussen een ruime ervaring met deze communicatiemodellen en hebben daar dan ook een speciale workshop voor ontwikkeld die helemaal op het communicatieproces is ingestoken. Aangezien de deelnemers in de ochtend allemaal hun persoonlijke profiel hadden gekregen hadden wij aan de trainer gevraagd om voor elke deelnemer een badge te maken in zijn/haar persoonlijke voorkeurskleur. Iedereen die de training gevolgd heeft weet dan welke communicatiestijl het beste bij die persoon past. Dat is leuk zult u denken maar wat heb je daar nu aan? In principe nog niet zo veel! Als twee deelnemers een verschillende communicatiestijl hebben en ze blijven daar allebei aan vast houden schiet het nog niet zo op. De kracht zit ‘m echter in het herkennen van de andere stijl en daar zelf actief op af te stemmen. Je komt elkaar dus wat tegemoet. Dit klinkt heel makkelijk maar het is in de praktijk wat moeilijker. Zéker als er druk op de ketel komt en mensen in stressgedrag gaan vervallen. Zodra iemand in de stress schiet dan ben je je minder bewust van je eigen gedrag en dan is het veel moeilijker om op elkaar af te stemmen en verbinding te maken zonder toe te geven aan je eigen irritaties of in je eigen valkuilen te stappen.

Wij geven ze een teamopdracht onder tijdsdruk. Ze moeten als team namelijk één hele grote megavlieger gaan bouwen. Dit wordt hún teamvlieger! Er is echter geen bouwtekening beschikbaar….. hoe gaan ze dit aanpakken? Hoe gaan ze ervoor zorgen dat alle onderdelen precies hetzelfde zijn? Wie neemt de leiding? Krijgt die persoon ook daadwerkelijk de leiding van de groep? ……. en zo zijn er nog heel veel zaken meer waar wij dan vanuit trainers oogpunt op letten! Dit geven we uiteraard ook terug aan de groep tijdens de evaluatie. Vaak levert dit interessante discussies en nieuwe waardevolle inzichten op. Het bouwen van de Megavlieger dient hier dus alleen maar als tool om het proces op gang te brengen en inzichtelijk te maken.

Mooie teamfoto mét de Megavlieger boven op de Pietersberg.

Na het bouwen zijn we met de Megavlieger door de straten van Maastricht naar de Pietersberg gelopen. Bovenop de Pietersberg hebben we een mooie teamfoto gemaakt en vervolgens de Megavlieger succesvol onder luid gejuich en applaus van de deelnemers opgelaten.

Een leerzame en mooie dag in Maastricht!
Bekijk hieronder de foto’s van deze workshop Megavlieger bouwen:

Megavlieger voor HSO in communicatie setting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *