Teamtraining met Insights Discovery

Verschillen leren waarderen met Insights Discovery.Een onderwijsorganisatie heeft ons benaderd voor een teamtraining inclusief persoonlijke profielen van Insights Discovery.
Doelstelling van de training is:

  • Inzicht verkrijgen in “wie we zelf zijn, en waarom we reageren we op bepaalde zaken zoals we dat doen.
  • Inzicht verkrijgen in “Het team”
  • Inzicht verkrijgen in de teamdynamiek en de sterke/zwakke punten van het team
  • en uiteraard om nóg meer tot een team samen te komen

In de ochtend hebben we een inhoudelijk stuk behandeld over gedragsvoorkeuren van verschillende typen mensen en hun drijfveren. Dit hebben we behandeld met behulp van Insights Discovery om een aantal essentiële verschillen tussen mensen duidelijk te maken. Drie weken voorafgaand aan de training hebben alle teamleden een vragenlijst via internet ingevuld. Deze lijst wordt door deelnemers ook wel eens de Insights kleurentest genoemd maar dat is het natuurlijk niet! Bij een kleurentest test je de kleuren, bij de vragenlijst van Insights Discovery meten wij bepaalde gedragsvoorkeuren. Deze gedragsvoorkeuren komen inderdaad overeen met bepaalde kleuren maar dat maakt het nog geen kleurentest. (Ok, tot zover over de kleurentest!) Tijdens de training krijgen de deelnemers allemaal hun eigen persoonlijke profiel. In dit profiel staan ook diverse handvatten mbt omgang met anderen en communicatie. Het mooie van deze training is dat de deelnemers al tijdens de training door middel van enkele interactieve oefeningen hiermee aan de slag gaan.

Het Insights Discovery kaartspel als ideale ijsbreker tijdens de teamtraining.In het middagdeel van de training hebben we een leuke werkvorm toegepast. Het hele team moet onder lichte tijdsdruk een teamopdracht maken. Hiervoor hebben we een speciale workshop ontwikkeld die helemaal op het teamproces is geschreven. Als team moeten zij een gigantische teamvlieger gaan bouwen. Uiteraard worden zij hierbij geconfronteerd met enkele “handicaps” en zijn ze op elkaar aangewezen om de opdracht tot een goed einde te brengen. Key issue daarbij is om telkens weer verbinding met elkaar te maken (zowel letterlijk als figuurlijk) om zodoende ook goed op elkaar af te kunnen stemmen.

Dit team van een ROC wist dit prima te combineren en het resultaat was dan ook een prachtige teamvlieger. De vlieger werdt zelfs nog gebouwd in de Insights kleuren. Het was een leerzame training met een mooi eindresultaat. Alle deelnemers gingen naar huis met nieuwe inzichten en een zeer uitgebreid persoonlijk profiel wat waarschijnlijk nog breed uit besproken werdt  met het thuisfront.

Kijk hieronder voor foto’s van de Insights Discovery Teamtraining: